Team - Esme Kamphuis

 

Geboortedatum
22 mei 1983

Geboorteplaats
Zwolle

Lengte    1.78m
Gewicht    76kg

Woont in
Amsterdam

Studie of beroep
Arts

Esme Kamphuis - Pilote

 

Ik ben Esme Kamphuis (29) en ik ben de pilote van Bobteam Kamphuis. Ik heb, net als de meeste andere bobsleeërs, een atletiekachtergrond. In 2004 werd ik benaderd door Ilse Broeders om bobsleeën eens te proberen. Ik had welgeteld één afdaling nodig om besmet te raken met het 'bobvirus'. Geheel tegen de verwachting in, als je weet dat ik niet in een achtbaan durf! Het eerste seizoen als remster werd een fantastische ervaring met als hoogtepunt een bronzen plak op het EK.

Aan het eind van deze winter werd ik door de toenmalige bondscoach als pilote de baan ingestuurd om potentieel voor opvolging van de toenmalige pilotes te gaan zorgen...Het was even wennen, want alles komt met een enorme vaart op je af, maar het is een fantastisch gevoel om zo'n bobslee met 130km/u door een ijskanaal te laten suizen! Als je beneden bent, giert de adrenaline door je lichaam! Aangezien het afdalen goed ging, heeft de BSBN (Bob en Slede Bond Nederland) mij geselecteerd om de toenmalige pilotes op te volgen richting de Olympische Spelen in Vancouver in 2010. Zo is Bobteam Kamphuis ontstaan. In 2005 ben ik met mijn eigen team het Europacupcircuit ingegaan en ging het eigenlijk heel snel. Na de kerst mochten we zelfs deelnemen aan de laatste Worldcup voor de Olympische Spelen van Turijn. Met een vijfde plaats bij dit debuut, hebben we onze potentie laten zien. Amper twee jaar later behoorden we tot de top tien van de wereld. In 2010 debuteerden we met een 8e plaats op de Olympische Spelen. Hiermee eindigde Nederland als vierde land achter grootmachten als Duitsland, Amerika en Canada. Niet gek voor een land zonder bergen en dat smaakte naar meer! Het jaar na de Spelen zetten we de stijgende lijn door en gingen we meedoen om de medailles. We haalden onder andere een bronzen medaille op het EK, zilver op de Worldcupfinale, werden op het WK en in de overall Worldranking 6e en hebben ieder team on tour minimaal één keer verslagen. Met nog zeventien maanden te gaan, liggen we mooi op koers voor ons doel: een (gouden) medaille op de Olympische Spelen van Sochi 2014. Project Gold is on it's way!

Naast het bobsleeën heb ik nog een passie. Ik ben namelijk arts en ik werk in de gynaecologie/verloskunde. Na de Olympische Spelen van Vancouver ben ik begonnen met werken en inmiddels ben ik ook met wetenschappelijk onderzoek bezig. Het uiteindelijke doel is om gynaecologe te worden. Een fantastisch vak waarin ik straks al mijn energie, gedrevenheid en ambitie kwijt kan!